"Meclis'te, genel kurul salonundaki dev halının altındaki zemine, vücuttaki yoğun elektriği önlemek için bakır tel topraklama yöntemi uygulandı.
TBMM'nin teknik donanımını anlatan TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu 'Halı sistemlerini de yeniledik, anti-statik, son derece hijyenik, alt tarafı da bakır sistemlerle, elektrik sistemlerini yer altına geçirerek topraklama sistemini de kurgulamış olduk' ifadesini kullandı. Kumbuzoğlu, teknik düzenlemelerin milletvekillerinin stresini azaltıcı tedbirler içerdiğini de söyledi."
Bu haber, 3 Ekim ve 4 Ekim 2021 tarihli bütün gazetelerde yayımlandı. Gazeteleri bir süredir İnternet'ten okuyorum ama bu habere rastlamamıştım. "Bir Türk" adlı Twitter kullanıcısının, "Kasım'da 5G frekans denemeleri olacak haberleri öncesinde Meclis zeminine milletvekillerinin sözde stresini azaltmak için bakır tellerle bir alt yapı kurulmuş! EMF frekanslarından korunmak için olmasın o bakır zemin? Halka frekans, kendilerine koruma kalkanı!" şeklindeki mesajı üzerine konuyu inceledim.
***
Peki, bakır teller gerçekten "elektromanyetik koruyucu kalkan" görevi yapar mı?
Doğuş Üniversitesi'nin bu başlıkla yayınladığı bir bilgi notu var: Yazıda, şu bilgiler veriliyor:
"Elektromanyetik koruma, elektromanyetik alanın nüfuzunu sınırlamak üzere bir nevi 'kalkan' sağlamak suretiyle sağlanabilmektedir. Söz konusu 'kalkan' iletken bir malzeme ile yansıtma ve saçılma özellikleriyle sağlanabildiği gibi elektromanyetik dalgaları emerek içeriğine hapseden malzemelerle de sağlanabilir.
Bu amaçla bakır, nikel, gümüş, altın, platin, volfram içerikli fiberlerce örülerek dokunmuş tül formundaki katmanlar ve benzer çapa sahip polimerik fiberler üzerine farklı kaplama teknikleriyle hem balistik hem de elektromanyetik etkilerden korunma gerçekleşmiş olmaktadır."
Yine Kırklareli Üniversitesi'nden Rana Yılmaz'a göre "Statik elektriklenmeyi önleyici, elektromanyetik radyasyona karşı koruyucu kumaşlara olan talep giderek artmaktadır."
Yani Meclis'teki düzenlemenin, milletvekillerinin stresini azaltacağı doğru ama zemine bakır tel döşemekte asıl hedef, elektromanyetik dalgaları emerek etkisiz hale getirmek...
***
Peki bu sistem başka nerelerde kullanılıyor?
Vikipedi'ye göre "Savunma sanayiinde ve kritik öneme sahip yapıların duvarlarında kullanılmaktadır. Yapılar için beton harcına katkılama yaparak veya elektromanyetik kalkanlama etkisine sahip boyayla kaplayarak kullanılır. Temel olarak iletken maddeler kullanılarak elektromanyetik dalga, elektrik enerjisine çevrilerek emilir ya da saçıcı yani gözenekli maddeler kullanılarak dalga saçılımına uğratılır."
Ege Üniversitesi'nde, 2013 yılında, elektromanyetik dalgalara karşı koruyucu kumaş geliştirildiği bildirilmişti. Cumhuriyet gazetesinin 7 Mayıs 2013 tarihli haberine göre EÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü Tekstil Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Kadoğlu, elektromanyetik dalgalara karşı koruyucu tekstil ürünleri konusunda araştırmalar yaptıklarını söyledi.
Kadoğlu, "Biz çok ince bakır teller kullandık. Ayrıca gümüş kaplı filamentleri de kullanarak bunların üzerini pamuk ile kaplayarak yine kumaşlar ürettik. Çocukların bu tip dalgalara karşı korunabilmesi için özel giysiler geliştireceğiz. Aslında hamile bayanlar için de elektromanyetik dalgalar büyük bir risk teşkil ediyor" dedi.
***
Yorum yapmama gerek var mı? Elektromanyetik dalgalarla insana saldırı mümkünse üstelik vücudunuza bakırdan 200 kat iletken grafen girmişse ne olacak? Devlet, kritik binalarında çalışanları koruyor! Ya vatandaş nasıl korunacak?
Kadoğlu, "Eviniz bir baz istasyonuna çok yakınsa bunlardan üretilmiş bir perde kullanarak elektromanyetik dalgaların evin içine geçişini büyük ölçüde engelleyebilirsiniz. Ya da yatağınızın üzerine böyle bir kumaştan cibinlik yaparak elektromanyetik dalgaları düşünmeden rahat bir şekilde uyuyabilirsiniz." diye bilgi verdiğine göre bakır elbise, bakır tül perde veya bakır cibinlik kullanacağız! Zenginler, gümüş veya altından yapılanları tercih edebilir!